De brandveiligheid van een woning of een gebouw hang af van meerdere factoren. Natuurlijk heeft een oudere boerderij meer maatregelen nodig dan een nieuwbouwwoning. Ook bij grote gebouwen en bijvoorbeeld hoogbouw, zoals woonflats en kantoorpanden is het belangrijk dat de juiste brandpreventie maatregelen en middelen zijn genomen en geïnstalleerd, zodat er in geval van nood adequaat gehandeld kan worden. Een van de maatregelen, naast bijv. de BMI, die in veel flats en gebouwen met meerdere verdiepingen wordt genomen, is de installatie van een droge blusleiding. Droge blusleidingen worden ook weleens brandleidingen of stijgleidingen genoemd.
Wat is een droge blusleiding
Misschien komt de naam ‘droge blusleiding’ je niet heel bekend voor, maar de kans dat je er weleens een hebt zien hangen is behoorlijk groot, indien je weleens in een flat of hoog kantoorgebouw geweest bent. De droge blusleiding is een vaak relatief dik leidingstelsel met een opening of aansluiting op elke verdieping met hierop een brandkraan bevestigd. In elke gebouw met een hoogte van 20 meter of hoger is de aanwezigheid van droge blusleidingen verplicht. Dit geldt ook voor gebouwen die onder de grond verdiepingen hebben, zoals parkeergarages. De stijgleiding is altijd voorzien van een voedingsaansluiting waarop het water er ingepompt kan worden en een brandslang aansluiting, waar het water uit de leiding getapt kan worden. De droge blusleidingen zijn vrijwel altijd gemaakt van staal.
De reden voor droge blusleidingen en de controle hiervan
De reden voor de aanwezigheid van stijgleidingen is uiteraard voor brandpreventie. Normaliter wanneer de brandweer op een locatie komt worden de slangen uitgerold en kunnen de bluswerkzaamheden beginnen. Voor hogere gebouwen is dit echter onbegonnen werk, omdat de brandslangen nooit de gewenste lengte hebben. Hierdoor moeten de slangen verlengd worden en gaat er erg veel kostbare tijd verloren. De brandweer sluit daarom in deze gevallen de slangen aan op de droge blusleidingen die worden volgepompt met water, zodat er op elke verdieping watertoevoer is om de brand te blussen. De droge blusleidingen moeten frequent gecontroleerd en afgeperst worden (bron: Royal Safety Group). Deze controles omvatten een vijfjaarlijkse test, waarbij er ook daadwerkelijk water door de systemen gepompt dient te worden en er moet minimaal een jaarlijkse inspectie plaatsvinden waarbij de leidingen gecontroleerd worden en waarbij er eventueel onderhoud vastgesteld kan worden.