De valkuilen van zelfsturende teams

Verandermanagement is up and coming, hier komen in veel gevallen zelfsturende teams uit. Zelfsturende teams kunnen in veel gevallen zorgen voor een goede synergie. Een team dat zelf sturend is barst van de motivatie. De werknemers zijn ontzettend betrokken en bereid net dat stapje extra te zetten voor de betreffende werkgever. Maar let op! Er zijn ook nadelen verbonden aan zelfsturende teams. In dit artikel lees je hier meer over. 

De naam zegt het eigenlijk al; een zelfsturend team bepaald eigenrichting. Het vertrouwen in de werknemers geeft werknemers een zeer goed gevoel. Maar pas op er zijn ook valkuilen.

Verschillen in persoonlijkheid

Wanneer er teveel verschil in persoonlijkheid zit kan er wrijving ontstaan in het team. Er kunnen meningsverschillen ontstaan die de natuurlijke balans binnen het team verstoren. Het is dus belangrijk om de juiste mensen bij elkaar in een team te plaatsen. 

Persoonlijkheden lijken teveel op elkaar 

Het moet in tegenstelling tot wat net gezegd is ook niet zo zijn de alle persoonlijkheden te veel op elkaar lijken. Dit kan het namelijk creatieve processen in de weg staan. Verschillende persoonlijkheden bij elkaar leidt meestal tot de meest creatieve ideeën.

Minder verantwoordelijkheidsgevoel 

Zelfsturende teams kunnen luiheid in de hand werken wat er weer voor zorgt dat de vervelende klusjes blijven liggen. Als niemand vertelt wat er moet gebeuren loop je de kans dat niemand zin heeft om de wat minder leuke klusjes op te pakken. Echter wanneer de verhoudingen goed zijn, dan zullen ook de minder leuke zaken uitgevoerd worden.

Heb je interesse in een zelfsturend team? Laat dan een onafhankelijk onderzoek uitvoeren voordat je met een zelfsturend team aan de slag gaat. Zo weet je zeker dat je hier het optimale uit haalt.