Hebben gewone hoorbatterijen nog toekomst?

brilbescherming

De hoortechnologie verandert voortdurend en ten opzichte van 10 jaar geleden zijn hoortoestellen vandaag de dag aanzienlijk geavanceerder. Zowel op het gebied van mogelijkheden alsook als prestaties. Hoorbatterijen zijn dan ook al jaren een belangrijk punt van zorg voor hoortoestelgebruikers. Het is niet alleen het belangrijkste onderdeel van een hoortoestel, het succes van het toestel hangt ook af van de betrouwbaarheid van de batterijen. Toch vragen steeds meer mensen zich af of gewone hoorbatterijen nog toekomst hebben. In dit artikel duiken we dieper in op deze vraag. 

De verschillende soorten hoorbatterijen

Als hoortoesteldrager ben je bekend dat er verschillende soorten hoorbatterijen zijn, waarbij de Rayovac Extra Advanced 13 een van de meest verkochte hoorbatterij ter wereld is. Het is een platte, ronde batterij en heeft een oranje kleur. Afhankelijk van het type hoortoestel is het belangrijk om goed te kijken welk type batterij je nodig hebt. 

Wegwerpbatterijen

Wegwerpbatterijen zijn door de jaren heen vrij consistent gebleven. Het zijn batterijen voor eenmalig gebruik. Je stopt ze in het hoortoestel en als ze leeg zijn lever je ze in bij een speciaal inleverpunt voor batterijen. Ze worden nog steeds vaak gebruikt en ze hebben geen last van zelfontlading, omdat ze in principe maar één keer gebruikt kunnen worden. Waarschijnlijk weet je ook dat alle wegwerpbatterijen die op de markt te krijgen zijn kwikvrij zijn. 

Technologie in batterijen

Toch is er door de jaren heen een enorme vooruitgang geweest in de batterijtechnologie. De meest opvallende is waarschijnlijk de oplaadbare technologie. Het voordeel van oplaadbare hoorbatterijen is dat je deze weer kunt opladen als ze leeg zijn. Op lang termijn is dit niet alleen beter voor het milieu, ook voor jouw portemonnee. Op het moment dat de oplaadbare batterijen leeg zijn stop je ze in de oplaaddock en worden ze opnieuw opgeladen. Naar schatting gaan oplaadbare batterijen 4 tot 6 jaar mee en dat maakt oplaadbare hoorbatterijen een slimme investering. Ten opzichte van oplaadbare batterijen zijn deze wel een stukje duurder dan gewone batterijen, maar die investering heb je na een aantal laadcyclussen alweer terugverdiend. 

Conclusie

Wegwerpbatterijen worden vandaag de dag nog steeds ontzettend vaak gebruikt. Echter zien we dat oplaadbare batterijen steeds meer de overhand gaan krijgen. Consumenten worden steeds milieubewuster en letten ook op de kleintjes. Bovendien worden hoortoestellen steeds geavanceerder waardoor ze steeds meer vragen van de hoorbatterijen. Hierdoor gaan wegwerp hoorbatterijen steeds minder lang mee. Ondanks dat oplaadbare batterijen duurder zijn in aanschaf, worden ze met de dag populairder.