Steeds meer zaken vinden online plaats via websites en apps. Recent populair voorbeeld hiervan is Tikkie. De Tikkie app is al ruim honderdduizend keer gedownload en immens populair. Mensen vertrouwen blijkbaar dat het veilig is. Niet zo gek ook, de app is ontwikkeld door ABN/Amro. Slimme zet zo lijkt het, want voorlopig is dit de standaard in Nederland.
Voornamelijk door de User Experience die op een hoog niveau ligt.
Welke soorten online ondertekenen kennen we?
We kennen drie soorten van ondertekenen. De gekwalificeerde handtekening is de meest vergaande versie doordat allerlei aanvullende eisen gelden met betrekking tot certificaten.
- standaard online handtekening
- geavanceerde elektronische handtekening
- gekwalificeerde elektronische handtekening
Hoe werkt digitaal ondertekenen?
Digitaal ondertekenen werd tot voor kort nog niet veel gebruikt door bedrijven. Goed, de overheid dwingt het af bij de belastingdienst, maar bedrijven die het onderling gebruiken of hun werknemers de arbeidsovereenkomst laten tekenen via een app of website is nog geen gemeengoed.
Kort onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet ligt aan de veiligheid of rechtsgeldigheid, maar het gebruiksgemak. Bedrijven willen hun klanten niet dwingen om extra software te installeren en ook de website moet helemaal responsive zijn zodat het gebruiksgemak op elk device optimaal is.
Is een digitale handtekening rechtsgeldig?
Digitaal ondertekenen is rechtsgeldig. Dit komt omdat inmiddels in de wet is vastgelegd dat een online handtekening gelijk staat aan de handgeschreven handtekening. Artikel 3:15a Burgerlijk Wetboek is de plek waarin dit is vastgelegd. Niet voor niets dat om die reden klusbedrijven en merkenbureaus inmiddels ook durven over te stappen op deze manier van contracten sluiten.
Is een digitale handtekening veilig?
Websites die draaien op https gebruiken dezelfde certificaten als websites waarop je kunt internet bankieren. Het is dus niet zo gek dat partijen niet meer schromen om documenten voor het verkopen van bedrijven op deze manier te ondertekenen.
De websites werken namelijk met SSL-certificaten. Althans, check even of dit het geval is voordat je met dergelijke partijen in zee gaat, anders kan de veiligheid in het geding komen.