Als jij niet tevreden bent op je werk is dit niet voordelig voor jezelf en voor je werkgever. De werkzaamheden gaan hier onder lijden en dit vind je werkgever dan ook niet fijn. Het kan zelfs zo zijn dat je zelf een nieuwe baan wilt hebben. Vaak zit je vast aan een contract en kan dit ervoor zorgen dat je niet zomaar ontslag kan nemen. Je kan dan ook kijken naar een vaststellingsovereenkomst. Dit is een overeenkomst waarin afspraken staan tussen de werknemer en de werkgever. Op deze manier kan je samen vaststellen wat de nieuwe regels worden en kan je eventueel je contract laten opzeggen.
Juridisch advies
Een vaststellingsovereenkomst is een belangrijk document met veel belangrijke onderdelen. Het hebben van juridisch advies hierbij is natuurlijk dan heel handig. Zo kan je kijken naar een bureau die vaststellingsovereenkomsten kan beoordelen. Dit doen ze door middel van juristen en advocaten die hier in dienst zijn. Ze kijken hierbij naar alle onderdelen en/of deze eerlijk zijn opgesteld. Hier kan je goed advies over krijgen en kan je dit dan ook aanpassen op de goede manier. Een vaststellingsovereenkomst is van een groot belang en de beoordeling kan je hier goed mee helpen.
Inhoud vaststellingsovereenkomst
De inhoud van een vaststellingsovereenkomst is van belang, dit zijn de afspraken die worden gemaakt tussen de werknemer en de werkgever. Zo kan het gaan over een ontslagvergoeding en bijvoorbeeld de transitievergoeding. Er zijn verschillende onderdelen in deze overeenkomst die erg van belang zijn. Je kan dan ook bijvoorbeeld kijken naar het bedenktermijn. Het kan zo zijn dat je naar een tijd spijt hebt van je beslissing en dat je door dit bedenktermijn alsnog terug kan gaan naar je oude baan.
Niet tekenen
Het kan zijn dat je werkgever niet eens is met je ontslag, er is dan een grote kans dat je door moet werken totdat je contract is verlopen. Ontslagen worden door je werkgever kan natuurlijk ook gebeuren en hier is ook een vaststellingsovereenkomst voor nodig als je onder contract zit. Als jij tevreden bent met je huidige baan wil je natuurlijk niet ontslagen worden en kan je weigeren om de overeenkomst te tekenen. Je werkgever heeft dan een goede reden nodig om je te kunnen ontslaan. Hier heb je dan ook meerdere redenen voor, dit kan bijvoorbeeld zijn omdat jij je werkzaamheden opzettelijk niet goed uitvoert. Ook kan het zijn dat je langer dan 2 jaar, ziek thuis zit. Het kan ook zijn dat het bedrijf economische problemen heeft, hierdoor kan het bedrijf de werknemers dan ook niet goed betalen en kan het besluiten om werknemers te ontslaan. De werkgever kan hiervoor dan ook naar de kantonrechter gaan mocht jij weigeren om te tekenen.