In vroegere dagen was een vijver in de tuin voor veel mensen die op het platteland woonden essentieel. De vijver werd vaak gebruikt als drinkbak voor vee of als opslag van overtollig water. Tegenwoordig zijn er nog steeds vijvers die deze doelen dienen, maar kennen we de vijver vooral als sierproduct in de tuin. Een vijver in de tuin is best een hoop werk, zowel de aanleg ervan als het onderhouden van de vijver. En toch kan een vijver om verschillende redenen een zeer mooie toevoeging aan je tuin zijn.
Een vijver maakt je tuin pas echt compleet
Water heeft op mensen altijd een kalmerend effect gehad en zelfs het geluid van stromend water heeft een met niets anders te vergelijken rustgevend effect. Een vijver in de tuin is voor veel mensen dan ook vooral rustgevend. Een plekje in de tuin waar men graag vertoeft om bij te komen, een boek te lezen of om een serieus gesprek te voeren. Heb je de vijver niet gevuld met visjes, wat door de meeste mensen overigens wel wordt gedaan, dan zal de vijver toch allerlei beestjes aantrekken. Een vijver werkt als een magneet op andere flora en fauna. Er zullen in en om de vijver plantjes groeien en dieren als kikkers en vogels zullen al snel hun weg weten te vinden naar de vijver. En dat zorgt er weer voor dat er altijd wat te zien is in en rondom de vijver. Kies je ervoor om de vijverbak te vullen met wat vissen, dan zullen deze verzorgd moeten worden en kan de vijver dus zomaar een intensieve hobby worden.
Een vijver aanleggen
Heb je besloten om een vijver aan te leggen in de tuin, dan zul je eerst een bezoek aan een tuincentrum of bouwmarkt moeten brengen. In de bouwmarkt zijn de meeste vijverbenodigdheden te koop en bij het tuincentra kun je planten en vaak ook vissen voor de vijver kopen. Het aanleggen van een vijver is wel een zeer nauwkeurig werkje. Het is daarbij belangrijk dat je, voordat je daadwerkelijk de vijver gaat aanleggen en de benodigde materialen inkoopt, eerst een bouwtekening maakt. Vraag jezelf daarbij af wat voor soort vijver je wilt en welke planten en vissen je eventueel in de vijver wilt hebben. Bij de daadwerkelijke aanleg dien je ervoor te zorgen dat de vijver geval waterpas aangelegd wordt. De folie die in de vijver moet worden geplaatst, mag niet beschadigd worden, want anders loop je kans dat de vijver aan alle kanten gaat lekken. Het plaatsen van planten en vissen doet men pas wanneer de vijver gevuld is met water en je hebt vastgesteld dat de vijver niet leegloopt.Wie niet eerder zelf een vijverbak heeft aangelegd doet er daarom verstandig aan om te overwegen de vijver aan te laten leggen door een vijverspecialist. Dat kost je natuurlijk wel wat meer dan wanneer je de vijver zelf aanlegt. Bij zelf klussers waar het aanleggen van de vijver misgaat, zijn de kosten om de vijver opnieuw te bouwen echter nog veel hoger.