Wat is het verschil tussen auteursrecht en een merknaam?

Binnen het merkenrecht kennen we verschillende mogelijkheden om jouw intellectuele eigendommen te beschermen. Dit kan via het handelsregister, het merkenregister, auteursrecht en via het privaatrecht. Bijvoorbeeld als een onrechtmatige daad wordt gepleegd op grond van artikel 6:162 BW door slaafse nabootsing.

Wat is auteursrecht?

Het auteursrecht ziet toe op de bescherming van werken door een maker. Dit betekent dat het ook echt vanzelf ontstaat. Als je een video of foto maakt, maar ook als je een artikel schrijft of een fietsmand ontwerpt.

Er zijn talloze mogelijkheden en dat maakt het auteursrecht bijzonder. Het is namelijk ook een soort vangnet, als je geen bescherming hebt van jouw merknaam of ontwerp via het modelrecht of merkenregister.

Wat is een merknaam?

De meeste bedrijven leggen hun bedrijfsnaam vast in het Handelsregister. Hierdoor wordt vaak gedacht dat je goed beschermd bent en dat anderen niet met deze naam aan de haal mogen gaan. Sterker nog, vaak denken bedrijven dat andere bedrijven die naam helemaal niet mogen gebruiken. Niet als tekst op hun website bijvoorbeeld.

Dat is alleen niet helemaal waar. De handelsnaam beschermt je namelijk maar in (een deel van) Nederland en alleen binnen jouw branche. Het registreren van een merknaam geeft meer bescherming, omdat het je een monopolie geeft voor tien jaar binnen de Benelux, EU of wereldwijd. Het is maar net waar jij bescherming wilt.

Het is dus eigenlijk een aanvulling op de handelsnaam, maar wel eentje die heel belangrijk is. De kracht van een merk vastleggen moet je niet onderschatten. Je kunt daarmee namelijk optreden tegen anderen die dezelfde of vergelijkbare merken indienen of gebruiken, zodat je concurrenten buiten de deur kunt houden. En dat is een zeer effectief middel, niet voor niets dat de grote bedrijven in de wereld dit allemaal gebruiken. Fijne is overigens ook, dat dit tegenwoordig ook heel betaalbaar is voor starters en particulieren.