Fietsmaatjes in Leiden

Of je nu van het laatste zomerzonnetje geniet of dat er in de koude wintermaanden een prachtige dag valt, fietsen is en blijft een heerlijk gevoel! Je kunt dit alleen doen, maar ook een fietstocht samen met een maatje. Niet iedereen kan namelijk zelfstandig fietsen, maar willen wel graag voortbewegen in de frisse lucht. Daarvoor is een duo fiets of een 4wieler de ideale uitkomst.  Beweging is belangrijk voor zowel de spijsvertering, de spieren en de hersenen en daarom is fietsmaatjes een goed concept om iedereen buiten te krijgen.

Fietsmaatjes

Iedereen kent wel iemand, die of eenzaam is of helaas niet meer zelfstandig kan fietsen. Voor deze mensen is er een fantastisch concept ontwikkeld, namelijk fietsmaatjes. Elke gast wordt met een vrijwilliger gekoppeld, waarmee ze vervolgens op een duofiets een dagje eropuit kunnen. Het positieve effect hiervan is meer sociale contacten, maar ook vaker buiten en meer beweging. Samen genieten! Deze gasten kunnen mensen zijn met een beperking in bewegen, conditie of bijvoorbeeld dementie. Door deze vrijwilligers worden al deze mensen vergezeld bij een heerlijk dagje eropuit. En waar kan je dit beter doen dan in het prachtige Leiden?

Duofiets

De duofiets is ideaal om met een fietsmaatje de buurt te verkennen. Bij een duofiets zit de bestuurder links en deze bestuurder let ook op het verkeer. De passagier aan de rechterkant mag meefietsen, maar dit is niet verplicht. Je kunt bijvoorbeeld een vriend, familielid of fietsmaatje ophalen, samen een rit maken en deze passagier ook weer veilig thuis brengen. Je kunt op deze fiets ook nog optioneel extra rugleuning, armsteunen en een gordel krijgen voor als deze persoon dit nodig blijkt te hebben. Zo kun je heerlijk samen genieten van de buitenlucht, en nog sportief ook!

Vierwielers

Een 4wieler is een ideale fiets omdat deze fiets door iedereen gebruikt kan worden. Hierbij kun je denken aan recreatieve uitjes, maar ook op vakantie of een dagje de natuur in. Je kunt er bij een 4wieler ook voor kiezen om elektrische trapondersteuning te nemen. Deze fiets gaat dan wel heel licht rijden, dus dat zou betekenen dat er maar 1 bestuurder hoeft te trappen. Het grote voordeel aan deze fiets is dat er geen onbalans plaatsvindt, omdat deze fiets met 4 wielen erg stevig is met de dubbele voorwielen met verende ophanging. Dus je hoeft bij deze fiets geen angst te hebben bij het op- en afstappen, omdat de fiets op de parkeerrem gezet kan zetten waardoor het vallen met de fiets is uitgesloten. Een stabiele fiets, waarmee je samen met een bekende of een fietsmaatje een leuke dag kunt beleven.