Hoe zorg je voor een goede klant- en zakenrelatie?

vergadering

Het tevreden houden van klanten en relaties is iets dat zeer belangrijk is voor bedrijven. Niet gek dat er bij de grote bedrijven hele afdelingen zijn die zich alleen maar bezig houden van het monitoren en verbeteren van de tevredenheid onder klanten en zakenrelaties. Maar hoe kun je als kleiner bedrijf zonder zo’n afdeling nou zorgen dat je een goede relatie hebt met klanten en partners? Wij geven je een aantal concrete tips.

1. Zorg voor regelmatig contact

Stap 1 voor een goede relatie met klanten en partners is het regelmatig contact hebben. Hoe kun je immers een relatie onderhouden als je elkaar nooit spreekt?! Probeer daarom met key-relaties regelmatig eens contact te hebben. Zo voel je vaak ook al aan of de relatie goed is of niet. Bij een minder goede relatie merk je dat snel genoeg en heb je alle tijd om dit nog goed te maken voordat de hele samenwerking hierdoor wordt beëindigd. 

2. Laat weten dat je aan ze denkt

Niet alleen klanten, maar ook zakelijke relaties vinden het leuk om te weten dat er aan ze wordt gedacht. Probeer ze daarom eens te verrassen met een leuk kado. Het hoeft allemaal niet gek te zijn, maar een kleinigheidje doet vaak al wonderen. Zorg bijvoorbeeld voor een leuk bedrukt relatiegeschenk. Op deze manier zorg je er ook nog eens voor dat iedere keer dat ze het relatiegeschenk gebruiken of zien ze ook weer even aan jouw bedrijf denken. Zo onderhoud je de relatie en doe je een stukje branding in een. Ideaal toch?

3. Deel ook de positieve dingen met je relaties

Veel bedrijven delen alleen maar de negatieve dingen met klanten. Wij zijn tijdelijk gesloten, een evenement gaat niet door, we hebben storing etc. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Echter brengt dit zo’n negatieve lading met zich mee dat klanten ook automatisch worden meegenomen in deze negatieve spiraal. Probeer daarom ook zoveel mogelijk positieve dingen aan de klant te vermelden. Zo weten zij niet alleen dat het goed gaat met jouw bedrijf, maar ook dat zij hier een onderdeel van uitmaken.