3 redenen waarom het verstandig is om een VCA certificaat op zak te hebben

industrial-1636397_640

Een VCA certificaat is een speciaal certificaat dat diverse voordelen te bieden heeft. Wat houdt dit certificaat precies in. En wat zijn de drie belangrijkste redenen om dit document op zak te hebben?

Wat houdt dat precies in, een VCA certificering?

De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Dit certificaat is een bewijs dat degene die hem in bezit heeft, alles weet van veilig, verantwoord en gezond werken binnen de specifieke industriële branche waarin hij of zij werkzaam is. Het beschikken over een VCA certificaat heeft diverse voordelen te bieden voor ondernemers en bedrijven, met name op het gebied van veiligheid, onderhoud, aansprakelijkheid en efficiënter werken.

1. Je voorkomt met een VCA certificaat veelvoorkomende ongevallen

VCA-certificeringen zijn belangrijk om alles te leren en te weten te komen over hoe er in de industrie veilig en verantwoord gewerkt moet worden. Een VCA helpt om kritisch naar je eigen werkzaamheden te kijken en die veilig en verantwoord uit te voeren, volgens de geldende VCA-richtlijnen binnen de branche waarin je werkzaam bent. Als je bedrijf of jezelf over een VCA-certificaat beschikt, vergroot dit de veiligheid op de werkvloer significant. Logisch om te zeggen, maar minder ongelukken op het werk heeft een hoop meerwaarde te bieden. Het scheelt een hoop financiële en sociale ellende. Want mocht er een ongeval op het werk gebeuren en je beschikt als werkgever niet over de juiste VCA-certificering, dan kun je aansprakelijk gesteld worden omdat je niet aan je zorgplicht hebt voldaan

2. Met een VCA certificering kun je commercieel winst behalen

Beschikken over een VCA certificering is ook in commercieel opzicht voordelig. Tegenwoordig vragen steeds meer bedrijven en opdrachtgevers en-nemers om een VCA-certificaat als ze een opdracht willen aanbieden of van jou willen aannemen. Wanneer je als ondernemer geen VCA-certificaat kunt laten zien aan zakelijke partners, kan het zijn dat je minder opdrachten krijgt of dat mensen een opdracht van jou niet willen aannemen, omdat de veiligheid bij jou op de werkvloer niet is gegarandeerd. Al met al is dit reden genoeg om te zorgen dat jij en je medewerkers over het juiste VCA-formulier beschikken! Daarbij: als je over de juiste veiligheidscertificaten beschikt, kun je dit op je bedrijfswebsite vermelden. Hiermee laat je als ondernemer zien dat je veiligheid uiterst serieus neemt, wat goed is voor het imago van je bedrijf.

 

3. Je houdt beter zicht op de kwaliteit van machines en materieel

Het beschikken over een VCA-certificaat heeft verder als voordeel dat je als ondernemer hiermee meer zicht krijgt en houdt op de kwaliteit van je machines en materialen. Wie over een VCA beschikt, verplicht zichzelf namelijk om materialen, apparaten en/of machines die verouderd en daardoor risicovol zijn, te vervangen. Sterker nog: bij een VCA-certificering wordt er jaarlijks gecontroleerd of machines en materieel nog deugdelijk zijn. Voor ondernemer levert dit het voordeel op dat er betere periodiek controles worden uitgevoerd en er veiliger met machines en materialen gewerkt kan worden. De veiligheid qua werken en in je bedrijfsvoering wordt op deze manier flink vergroot.