DIY grasrollen leggen: hoe leg je zelf professioneel grasrollen neer?

Wanneer je plannen hebt om je tuin onder handen te nemen en grasrollen te leggen, dan is dat een verstandige keuze. Een stijlvolle en mooie natuurlijk tuin maakt je woning namelijk meer waard. Maar een nog groter voordeel van grasrollen leggen is het feit dat je daarmee een mooie groene en natuurlijke tuin creëert, waar je heerlijk van kunt genieten. Maar hoe kun je op een efficiënte en professionele manier grasrollen leggen om een mooi gazon te creëren? Hieronder vind je een praktisch stappenplan om het leggen van grasrollen op een goede manier aan te pakken, met een strakke en elegante grasmat als resultaat!

grasrollen

Belangrijk bij het aanleggen van grasrollen


Grasrollen of graszoden leggen doe je, uiteraard nadat de grasrollen aangekocht en in huis (in de tuin) zijn, in zeven stappen. Belangrijk is om, als de graszoden zijn geleverd, deze binnen 18 uur na levering te leggen. Doe je dit niet, dan gaan je grasrollen kwalitatief achteruit. En dat is natuurlijk een slechte staat, dus begin zo snel mogelijk na aankomst van de grasrollen met het leggen. Hieronder lees je de stappen die je moet uitvoeren om de rollen goed en efficiënt te plaatsen.

  1. Zet het gazon in de juiste maten af


De eerste stap bij het leggen van grasrollen, is het afzetten van het gepland gazon in de juiste maten. Bepaal precies waar het gazon moet komen. Zet vervolgens op de hoeken van het oppervlakte paaltjes neer en span touwtjes tussen de palen.

  1. Bereken het benodigde oppervlakte aan graszoden


Vervolgens moet je berekenen welk oppervlakte aan graszoden je nodig hebt voor je geplande gazon. Door de lengte en breedte van het gazon met elkaar te vermenigvuldigen, kun je het totale oppervlakte aan m2 berekenen dat je qua grasrollen nodig hebt. Je kunt er hierbij vanuit gaan dat één rol gras bij grasleveranciers doorgaans 1 m2 is. Maar check dit natuurlijk goed voordat je tot aankoop van rollen graszoden overgaat. NB. Op dit moment moet je de rollen gras nog niet kopen, want er moet eerst nog meer gebeuren.

  1. Spit de grond om


Vervolgens mot de grond goed omgespit worden. Doe dit met een schep en spit tot zo’n 15 cm diepte. Verwijder stenen, afval, plantenwortels en boomwortels grondig en natuurlijk ook onkruid en dergelijke. Laat de grond vervolgens enkele weken met rust en haal onkruid dat eventueel in deze periode nog opkomt weg. 

  1. Zorg voor een voedingsrijke bovenlaag


Vervolgens is het moment aangebroken om de bovenlaag van de bodem voedingsrijker te maken, zodat het gras straks goed kan groeien. Pak een hark en woel de bovenlaag enkele centimeters los. Vervolgens mix je een goede compost van een tuincentrum en/of potgrond door de bovenlaag heen. Hierna moet de bovenlaag strakgetrokken worden. Dit kun je goed doen met een lat, die je over de bovenlaag heen schuift. Doe dit tot je een mooi strak oppervlakte hebt. 

  1. Rol de graszoden uit op het gazon


Vervolgens moet je de grond goed bevochtigen, voordat je de grasrollen leggen gaat. Vervolgens kunnen de graszoden uitgerold worden. Leg de rollen hierbij zo strak mogelijk tegen elkaar aan.

  1. Druk de grasrollen stevig aan


Hierna dienen de graszoden stevig aangedrukt te worden, zodat de graswortels goed kunnen hechten. Je kunt dit met je voeten doen, maar er zijn ook speciale grasrollers om de zoden stevig vast te drukken. De grasranden moeten vervolgens afgestoken worden om het grasgazon aan de randen strak te krijgen. 

  1. En daarna…


Belangrijk is ten slotte om na het leggen de grasrollen goed te besproeien. Doe dit elke dag, minstens twee weken lang. Zo groeit het gras goed in de bodem vast. Zorg verder binnen vier weken voor bemesting van de grond en herhaal dit om de twee tot drie weken. Veel plezier en geniet van gazon!