BPM berekenen? Zo doe je dat!

Je wilt een nieuwe auto kopen, alleen weet je nu niet of het gunstiger is om een auto te importeren dan één in Nederland aan te schaffen. Een manier om hierachter te komen is door bijvoorbeeld de bpm te berekenen. Lees hieronder verder hoe je dit kunt doen.

BPM: wat houdt het in?

BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Dit houdt in dat er voor elke geïmporteerde auto of auto dat in Nederland wordt gekocht, belasting betaald moet worden. Echter is het zo dat de hoogte hiervan afhangt van verschillende factoren, waaronder wat voor auto. Door middel hiervan kun je dan ook in principe een keuze maken of het een slim idee is om te importeren of niet.

Factoren

Nu is de vraag: wat voor factoren spelen er nou eigenlijk een rol bij het berekenen van de bpm? Eén van de factoren waar rekening mee wordt gehouden is hoeveel CO2 uitstoot een geïmporteerde voertuig produceert. Dus, hoe hoger de uitstoot, hoe hoger het bedrag wordt dat je moet betalen.

Daarnaast speelt de netto catalogusprijs ook een rol bij een auto dat is geïmporteerd. Mocht het zo zijn dat er ook nog eens extra accessoires bij zitten of uitgerust is met extra opties? Dan zou je daar ook mogelijk extra over moeten betalen. 

Overigens kan er ook onderscheid gemaakt worden tussen gloednieuwe voertuigen en de wat oudere voertuigen, dus er kan rekening gehouden worden met het bouwjaar en of het al eerder is gebruikt. Het is dus vanzelfsprekend dat een reeds gebruikte voertuig als resultaat een gunstiger bpm zal hebben. 

Berekenen

Met behulp van de bovenstaande factoren is het uiteindelijk mogelijk om tot een bpm bedrag te komen. Mocht je dit zelf willen berekenen, dan kun je gebruik maken van de online calculator. Deze worden regelmatig aangepast en is ook makkelijk te vinden op de website van bijvoorbeeld de Belastingdienst. 

Mocht dit toch lastig zijn en heb je niet voldoende informatie om tot een bedrag te komen dan kun je altijd nog een specialist inschakelen bij een autodealer.