Dit komt er kijken bij het zoeken naar een bedrijfsruimte

Als ondernemer is het vinden van een geschikte bedrijfsruimte een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen. Tuurlijk is het aantal winstgevende ondernemers die vanuit huis hun bedrijf runnen aan het groeien, maar een professionele (externe) bedrijfsruimte geeft meer geloofwaardigheid aan jouw bedrijf. Klanten zullen jouw bedrijf ook eerder vertrouwen als je over een fysieke locatie beschikt. Het maakt afspreken met klanten ook een stuk gemakkelijker, omdat je niet meer in een café of restaurant hoeft af te spreken omdat je jouw klanten niet in huis wilt ontvangen. Maar hoe vind je een geschikte bedrijfsruimte? Dit is namelijk niet altijd even makkelijk. Er zijn talloze horrorverhalen over panden die “te mooi om waar te zijn”, verstikkende huurovereenkomsten e.d. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips waar je op kunt letten wanneer je op zoek gaat naar een bedrijfsruimte. 

De locatie en bereikbaarheid

Allereerst is het belangrijk om de locatie te bepalen. Je zult elke dag naar kantoor heen en weer moeten rijden, dus is het verstandig om te kijken naar een bedrijfsruimte bij jou in de buurt. Ben je bijvoorbeeld woonachtig in de omgeving van Leiden? Kijk dan ook naar de mogelijkheden voor een bedrijfsruimte in Leiden. Het scheelt je enorm veel reistijd en dus een hoop ergernissen. Kijk ook naar de bereikbaarheid van het pand. Zijn er voldoende parkeergelegenheden en zijn die ook gratis? Is het pand goed te bereiken met het openbaar vervoer als jouw klanten die je over de vloer krijgt niet in het bezit zijn van een auto? 

Hoeveel kun je betalen?

Aan elke bedrijfsruimte hangt uiteraard een prijskaartje. Daarom is het belangrijk om in kaart te brengen hoeveel geld je maximaal per maand kunt missen voor de huur van een bedrijfsruimte. Haalt jouw bedrijf genoeg omzet om de kosten voor de huur te betalen? Wees in deze begroting ook realistisch voor jezelf. Tuurlijk is het ontzettend gaaf om in een super modern kantoor te werken met een glazen werkruimte, midden in het centrum. Maar het allerlaatste wat je moet willen zijn huurachterstanden omdat je het gewoonweg niet kunt betalen. Begin liever kleiner en houdt zulke mooie panden als toekomstdroom in gedachten. Dan heb je ook iets om naartoe te werken. 

Kijk naar de concurrenten

Sommige experts beweren dat de locatie van jouw concurrenten niet relevant is, maar toch zijn wij van mening dat het zeker de moeite waard is om hier rekening mee te houden. Ga je bijvoorbeeld een kledingzaak openen en zijn al jouw concurrenten in het plaatselijke winkelcentrum gevestigd? Dan is het ideaal als jij ook een pand kunt vinden in datzelfde centrum. Je profiteert dan van winkelend publiek, die je bij een geïsoleerde locatie niet snel zult zien.