Het juiste glas bij een goede whiskey

Om optimaal van een complexe drank zoals whiskey te kunnen genieten, moet je zorgen dat je het juiste gereedschap gebruikt. Net als een wijn, champagne of een cognac, heeft whiskey een speciaal glas nodig. Het heeft lang geduurd voordat er actief glazen zijn ontworpen en ontwikkeld voor je whiskey. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal goede opties als je opzoek bent naar een set whiskey glazen.

Tumbler

Het meest bekende whiskey glas is een tumbler. Deze cilindervormige glazen hebben een brede opening en vaak een dikke voet. Dit maakt het makkelijk om ijs toe te voegen aan je whiskey, maar die opening heeft ook aanzienlijke nadelen. Als je graag een bourbon whiskey of een cocktail drinkt, dan is een tumbler glas de perfecte optie voor jou.

Snifter / Tulpglas

Een snifter glas lijkt veel op een cognac glas. Het glas staat op een voet, heeft een bolle onderkant en word steeds smaller bij de opening. Deze vormgeving bied je de mogelijkheid om je whiskey goed te kunnen walsen. Het walsen van je whiskey zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof bij komt. Als je whiskey in aanraking komt met zuurstof komen alle aroma’s goed vrij. Die aroma’s zijn enorm bepalend voor wat je proeft of juist niet proef.

Dankzij de smallere mond blijven de aroma’s van je whiskey goed in het glas hangen. Op deze manier blijft de smaak van je whiskey dus het meest authentiek.

Glencairn

Het glencairn whiskey glas is het eerste glas wat speciaal is ontwikkeld voor whiskey. Dit glas is kleinere dan een snifter, staat op een dikkere maar veel kortere poot dan een snifter en heeft een nog smallere mond.

Deze whiskey glazen zijn sinds 2001 in productie bij Glencairn Crystal, nadat een bijna 25 jaar oud ontwerp is geperfectioneerd. Het perfectioneren van het glas is gedaan in samenwerking met experts van de 5 grootste distilleerderijen.

Het whiskey glas word tegenwoordig gebuikt op alle grote whiskey festivals en heeft al behoorlijk wat awards op zijn naam geschreven. Een van de awards is de Queen’s Award for Enterprise. Je kunt er dus zeker van zijn dat dit whiskey glas je whiskey goed tot zijn recht laat komen.

NEAT & Norlan

Sinds kort zijn er nog twee glazen op de markt gekomen die elk unieke eigenschappen hebben. Beide hebben terecht een succesvolle kickstarter campagne achter zich en verdienen het dan ook om genoemd te worden.

NEAT – Dit whiskey glas heeft een bolle onderkant die smal afloopt. De mond van dit glas loopt echter helemaal naar buiten, waardoor de alcoholische dampen worden afgevoerd. Dit voorkomt dat deze dampen in je neus komen en verstoren de aroma’s van je whiskey niet.

Norlan – Dit glas heeft een dubbele wand, zodat je whiskey op de perfecte temperatuur blijft. De binnenkant van het glas heeft onderin een paar welvingen, waardoor er extra zuurstof bij je whiskey kan komen. De binnenkant heeft op de welvingen na een beetje dezelfde vormgeving als het Glencairn glas. Ook een uitstekende optie dus.