Hoe vind je het beste incassobureau?

Wat is een incassobureau precies? En hoe weet je wat het beste incassobureau is? Incassobureaus zijn particuliere, commerciële organisaties die zich bezighouden met het incasseren van onbetaalde schulden van mensen en bedrijven. Ze verzamelen belastingen, verzekeringsbetalingen en andere rekeningen; ze kunnen producten of bijvoorbeeld apparatuur terugnemen om oude achterstallige schulden van bedrijven en particulieren te innen. In ruil voor het innen van deze schulden betaal jij of de schuldenaar het incasso bureau een vergoeding. Bij wanbetalers kan een incassobureau een regeling treffen waarbij de klant een bepaald bedrag moet betalen over een bepaalde periode – meestal een paar maanden – waardoor het geld uiteindelijk zal worden betaald en volledig zal worden geïnd.

Hoe werkt het beste incassobureau?

Het beste incassobureau zal aan een persoon of bedrijf die een achterstallige rekening heeft, aanbieden deze met een prettige betaalvoorwaarde alsnog te betalen. Het beste incassobureau onthoudt zich van onethische of onprettige praktijken, maar werkt altijd samen met schuldeiser en schuldenaar. Een goed incassobureau zal direct achter rekeningen aangaan waarvan ze weten dat deze klanten zo snel mogelijk moeten betalen. Incasso bedrijven kunnen ook samenwerken met financiële instellingen om klanten te helpen bij schuld consolidatie, waardoor een persoon of bedrijf al zijn uitstaande schulden via een regeling kan betalen. Om het proces te vergemakkelijken stuurt het bedrijf gemakkelijk leesbare e-mails zodat een klant of bedrijf duidelijk weet waar hij aan toe is.

Ieder bedrijf kan er baat bij hebben

De tactieken van incassobureaus zijn niet per se duur of ingewikkeld. Zoals bij elke zakelijke onderneming, zijn er echter verschillende benaderingen die bedrijfseigenaren kunnen volgen om de kosten te minimaliseren en de winst te maximaliseren. Sommige bedrijven zorgen voor een goede cashflow en lagere kosten op personeel door de hulp van professionele incasso bureaus. Bijvoorbeeld door verlopen facturen over te dragen. Andere bedrijven dragen hun gehele debiteurenbeheer over om zo ontzorgt te zijn. De diensten van incassobureaus kunnen op een aantal manieren worden gebruikt, waarvan er enkele hieronder worden besproken. De diensten werken vaak het beste in combinatie met elkaar.

Kredietcheck en analyse

Het volgen van alle transacties en het beoordelen van het succespercentage is een belangrijke strategie die door bedrijven wordt gebruikt om te bepalen of een incassobureau echt effectief is, of niet. Je wilt namelijk wel weten of je met het beste incassobureau voor jou werkt. Om dit te doen, moeten bedrijven inzicht hebben in het slagingspercentage en het aantal cases. Om incasso te voorkomen kan een incassobureau een check doen, een zogenaamde kredietcheck. Hieruit blijkt of een bedrijf op factuur mag betalen of dat een betaling vooraf slimmer is.

Rechtszaken met schuldenaars

Als een incassobureau er niet in slaagt het geld op te halen, kan er via de rechtbank alsnog geprobeerd worden om het geld te krijgen. Ze dienen om de geldigheid van een claim te bewijzen, alle documenten compleet te hebben. Een rechtbank kan dan in een rechtszaak de klant dwingen uiteindelijk alsnog te betalen. Bij kleine facturen wordt dit zelden gedaan, maar bij grote bedragen kan dit voorkomen. Kijk of het incassobureau waar jij mee samenwerking ook goede ervaringen op dit gebied heeft. Alleen door goed onderzoek te doen, kun je het beste incassobureau vinden.