Hypotheek voor ondernemers

Als je een eigen bedrijf hebt kun je best een woning kopen. Houd er echter rekening mee, dat het aanvragen van een hypotheek wat lastiger is en wat meer tijd kost dan voor iemand met een reguliere baan bij een werkgever. Wie een gewone baan heeft krijgt elke maand salaris, op basis waarvan het heel simpel is om de maximale hoogte van een hypotheek te bepalen. Bij een hypotheek voor ondernemers is het door de wisselende maandinkomsten wat moeilijker om een inschatting te maken van het gemiddelde maandinkomen. Laat je daardoor niet tegenhouden, want een eigen woning is een goede investering.

Cijfers aanleveren

In vergelijking met iemand in loondienst kun je als ondernemer ongeveer een even hoge hypotheek krijgen. Daar moet je wel wat meer voor doen, want de kredietverstrekker wil een goede inschatting kunnen maken van je bedrijf en de toekomstige ontwikkelingen die daarvan verwacht worden. Naast de standaard documenten als je paspoort, bewijs van inschrijving bij de KvK en een recent pensioenoverzicht moet je aantonen dat je bedrijf gezond is. Dat wil zeggen dat je van de afgelopen drie jaren de jaarcijfers en een kopie van de aangifte inkomstenbelasting moet overleggen.

‘Verkoop’ een beloftevolle toekomst

Het is aan te raden om je bij het aanleveren van gegevens aan de kredietverstrekker niet te beperken tot de verplichte documenten. Alles waarmee kan worden aangetoond dat je een winstgevend bedrijf hebt met een goede toekomst helpt om snel een hypotheek voor ondernemers te krijgen voor een behoorlijk bedrag. Wat betreft documenten kun je denken aan referenties uit de tijd voordat je een eigen bedrijf had, je perspectieven wat betreft je loopbaan, eventuele financiële prognoses, een inkomensverklaring, en zelfs een overzicht van de opdrachten in de orderportefeuille. Vooral als je een startend bedrijf hebt, en nog geen 3 jaar bezig bent, is het belangrijk om die aanvullende informatie aan te bieden.

Schakel zelf een deskundige in

De meeste kredietverstrekkers hebben niet de expertise in huis om een goede inschatting te maken van de risico’s die zij lopen door jou een hypotheek voor ondernemers te verstrekken. Zij maken gebruik van een externe specialist, die wordt ingehuurd. Maar ook dat is iemand die alleen maar naar de cijfers kijkt en het verhaal achter jouw bedrijf niet kent. Je kunt de kredietverstrekkers tegemoet komen door zelf een ondernemersspecialist een beoordeling te laten maken van de bestendigheid van jouw bedrijf. Dat helpt de kredietverstrekkers om een goed beeld te krijgen van jouw toekomstige inkomsten.

Conclusie

Wie een eigen bedrijf heeft kan best een hypotheek voor ondernemers krijgen. Het kan een probleem zijn om een hypotheek te krijgen die hoog genoeg is om jouw droomhuis te kopen. Als ondernemer heb je veel kansen om daar iets aan te doen. Bijvoorbeeld door de kredietverstrekkers zoveel mogelijk informatie te geven, waaruit blijkt dat jouw bedrijf een uitstekende toekomst voor zich heeft. Als dat wordt ondersteund door deskundigen heeft dat extra impact. Je moet er dus alles aan doen om bij de kredietverstrekkers het beeld weg te nemen dat ze veel risico lopen door jou een hypotheek te verstrekken.

Meer weten? FinaForte is de specialist als het om ondernemers hypotheken gaat.