Mondkapjes voor in de horeca

Mondkapjes voor in de horeca zijn niet verplicht, maar de Coronacrisis is nog lang niet voorbij. Nog steeds zijn er regels die gelden als je van het openbaar vervoer gebruik wilt maken of als je naar een terras wilt gaan. Het is dus goed mogelijk dat jij, als je in de horeca werkzaam bent, toch wat zekerheid wilt hebben over je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen. Er zijn mensen die zeggen dat mondkapjes voor in de horeca geen nut hebben, maar weer anderen geven juist aan dat het zeker geen kwaad kan. Lees hier meer over de huidige regels en de rol van mondkapjes in de horeca momenteel.

Mondkapjes voor in de horeca of afstand houden?

Op dit moment zijn er een aantal regels die gelden als je een horeca aangelegenheid bezoekt of als je er werkzaam bent. Afstand houden is hier een belangrijk onderdeel van en tenzij je met je gezin uit eten bent dien je je hier aan te houden. In veel andere Europese landen zijn mondkapjes voor in de horeca al wel verplicht. Als je aan tafel zit mag het mondkapje af, maar als je je gaat verplaatsen om naar het toilet te gaan of om af te rekenen moet je hem weer opzetten. Eten en drinken met een mondkapje is bijzonder lastig en tot op heden is afstand houden de belangrijkste regel waar je in Nederland nog rekening mee moet houden.

Het succes van mondkapjes komt door massaal gebruik

De mondkapjes die verplicht zijn in het openbaar vervoer, worden omschreven als niet-medisch. Dat betekent dat ze het verspreiden tegen gaan, maar dat je het virus nog wel op kunt pakken. Als iedereen dus een mondkapje op heeft, dan is de kans op besmetting kleiner omdat het mondkapje het virus bij de drager tegenhoudt. Dit is de reden waarom een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht is, maar mondkapjes voor in de horeca niet. In het openbaar vervoer is controleren vrij gemakkelijk, maar in restaurants, cafés en snackbars is dat een ander verhaal.

Mondkapjes voor in de horeca kunnen geen kwaad

Op dit moment zijn er in Nederland alleen nog regels met betrekking tot afstand houden, het reserveren van plekken van tevoren en de hoeveelheid mensen die aan één tafel mogen plaatsnemen. Er zijn geen regels tegen het dragen van mondkapjes voor in de horeca. Het is zelfs logisch dat een medewerker, die dagelijks met honderden mensen in contact komt, anderen wat extra wil proberen te beschermen op die manier.

Welke mondkapjes kun je dragen?

Er zijn geen specifieke mondkapjes voor in de horeca, maar de kapjes die je zelf mag maken en kopen voor het openbaar vervoer zijn dan een prima optie. Door voor deze niet-medische kapjes te kiezen zal de voorraad voor het medische personeel niet in gevaar worden gebracht. Het lijkt er niet op dat mondkapjes voor in de horeca in Nederland verplicht zullen worden gemaakt. Je mag dus nog gewoon zonder mondkapje bij je van je eten genieten. Overgaan tot mondkapjes kopen is echter voor de zekerheid wel aan te raden!