Tips om te leren op het werk

We leven in een tijd waarin alles vliegensvlug gebeurt en de ontwikkelingen nauwelijks nog bij te houden zijn. Echter, als bedrijf of organisatie is dit zeker van belang. Nu is het zo dat je werknemers hier ook van op de hoogte moeten zijn. Hoe los je dit op? Werkplekleren! Lees gauw verder voor meer informatie hierover.

Werkplekleren

Wat is werkplekleren nou precies? Werkplekleren houdt eigenlijk gewoon in dat je bijleert op het werk. Bijvoorbeeld over de nieuwste theorieën of manieren om bepaalde programma’s toe te passen, maar ook om probleemoplossingen te implementeren op het werk wanneer nodig. 

Waarom is leren op de werkplek eigenlijk belangrijk? Ten eerste, omdat het belangrijk en eigenlijk ook noodzakelijk is dat de werknemers kennis kunnen vergaren wanneer mogelijk, maar ook omdat het op het werk binnen handbereik is. Daarnaast wordt hiermee ook het belang van leren op het werk ter aandacht gebracht. Niet alleen leert men sneller en beter door het direct toe te passen in de praktijk, maar ook is er ruimte voor feedback als er vragen zijn of als er iets mis gaat.

Dit project zorgt er namelijk voor dat je als bedrijf het budget hiervoor kunt besteden zodat de werknemers effectiever aan de slag kunnen door de kennis die ze op kunnen doen.

Ontwerp leerprogramma

Echter, kun je het werkplekleren niet zomaar implementeren in je bedrijf of organisatie. De medewerkers moeten hier namelijk mentaal op voorbereid worden, maar ook vereist dit een verandering in het gedrag.

Wat kun je hieraan doen? Ten eerste kun je het huidige bedrijfscultuur analyseren. Wat is de situatie nu en hoe wil je het hebben in de toekomst? Hoe kunnen de werknemers hieraan bijdragen? Vervolgens kun je een communicatieplan opzetten zodat je het allemaal op een rijtje hebt en uiteindelijk het traject kunt starten.

Wat overigens ook belangrijk is, is dat het technisch gezien in orde moet zijn. Het is namelijk handig voor iedereen als het leerprogramma overal te openen is, zoals op tablets, smartphones, laptops en noem het maar op.