Welke competenties heb je nodig als GZ psycholoog?

Als je GZ psycholoog wilt worden heb je competenties nodig om voor deze baan te voldoen. Als GZ psycholoog moet je goed kunnen luisteren en goed zijn in het helpen van anderen. Je dient doelgericht een geschikte oplossing te kunnen vinden voor je cliënt. Je werkt met veel verschillende verhalen en dit dien je natuurlijk goed te kunnen. Zorg er daarom voor dat jij je werk niet mee naar huis neemt. 

Wat is een GZ psycholoog?

Een Gz psycholoog is een psycholoog die cliënten helpt met psychische of emotionele problemen. Deze cliënten kunnen vele nare ervaringen hebben gehad in het leven. De taak als GZ psycholoog is daarom om dit te verbeteren en een oplossing te vinden voor de cliënt. Aan de hand van vele gesprekken kan de psycholoog achter het probleem komen. Wanneer de basis van het probleem is gevonden kan de psycholoog zorgen voor de juiste oplossing. Als psycholoog is het belangrijk om goed te zijn in het lezen van mensen en daarnaast ook goed om te kunnen gaan met emoties van zowel jezelf als anderen. Je kan als psycholoog te maken krijgen met meerdere cliënten en meerdere klachten. Deze klachten kunnen onder andere zijn, depressie, angst, gedragsproblemen, opvoedingsproblemen of anorexia. 

GZ psycholoog worden? Dit heb je nodig

Als je GZ psycholoog wilt worden is het belangrijk om van te voren en universitaire vooropleiding te hebben gevolgd. Als je dit hebt gedaan, kun je je aanmelden voor de opleiding gezondheidszorgpsycholoog. Wanneer je deze opleiding hebt behaald, betekent dit dat je aan het werk kunt als GZ psycholoog. De opleiding duurt ongeveer twee jaar. In deze twee jaar ga je fulltime naar school. Tijdens je lessen leer je veel over het worden van een GZ psycholoog. Je leert hoe je de cliënt zijn gedachte kan inschatten,  waardoor je dit goed toe kunt passen als je gaat werken. Als je bent afgestudeerd is het handig om te kijken voor een vacature GZ psycholoog. Je kunt bij jou in de buurt kijken voor de juiste baan die goed bij je past. 

Omscholen, is dit mogelijk?

Als je een universitaire opleiding hebt gedaan kun je ervoor kiezen om de opleiding Gz psycholoog te volgen. Voor deze opleiding dien je naar een universiteit gegaan te zijn. Dit betekent dat je niet hoeft om te scholen. Als je een opleiding aan het doen bent die je niet leuk vindt en ook te maken heeft met het werken in de zorg heb je de mogelijkheid om te laten omscholen. Wel kan het voorkomen dat je langer bezig bent met de opleiding dan anderen. Dit komt doordat je halverwege het lesjaar in de klas komt.

Hoeveel verdiend een GZ psycholoog?

Een GZ psycholoog verdiend gemiddeld 3000 tot 5000 euro per maand. De salarissen hangen erg van het bedrijf af. Om erachter te komen hoeveel jij zal verdienen kun je kijken bij het bedrijf waar jij hebt gesolliciteerd. Stuur gerust een mail en vraag hoeveel het zal betalen als GZ psycholoog.