Welke verzekeringen zijn zoal verplicht?

Is uw scootmobiel gestolen? Of heeft u schade aan uw tractor? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een ongeluk kan soms flinke financiële gevolgen hebben. Laat u voor deze risico’s verzekeren en ga goed op weg. Van quadverzekering tot recreatiewoningverzekering, in Nederland kunt u zich bijna voor alles laten verzekeren. Een aantal van deze verzekeringen zijn verplicht. We hebben hieronder een aantal verplichte verzekeringen op een rijtje gezet.

Zorgverzekering

Er zijn twee soorten zorgverzekering, namelijk de basisverzekering en een aanvullende verzekering. Iedereen is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Dus ook u! U bent niet verplicht een aanvullende verzekering af te sluiten. In de onderstaande tekstgedeeltes vertellen wij u meer over deze verzekeringen.

Basisverzekering

De basisverzekering dekt de standaardzorg. Welke zorg de basisverzekering vergoedt, beslist de overheid ieder jaar weer opnieuw. Dat betekent dat de standaardzorg die de basisverzekering vergoed per jaar kan verschillen. Wat wel zeker is, is dat de basisverzekering van 2018 onder andere de volgende zaken vergoed:

  • Bezoek huisarts
  • Ziekenhuiszorg
  • Kosten voor de apotheek

Aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering is een verzekering die u kunt afsluiten bovenop de basisverzekering. U kunt zich met een aanvullende verzekering verzekeren voor de zorg die u verwacht nodig te hebben. Bijvoorbeeld meer behandelingen voor fysiotherapie, spoedhulp in het buitenland en tandartszorg. Wat er wordt vergoed en de hoogte van de premie, hangt af van het pakket dat u heeft gekozen. Er bestaan namelijk diverse aanvullende verzekeringen die u af kunt sluiten bovenop uw basisverzekering.

Autoverzekering

Als autobezitter bent u verplicht een autoverzekering af te sluiten. Het gaat hier om de WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering). Deze verzekering vergoed de schade die u met uw auto bij een ander veroorzaakt. Wanneer u geen WA-verzekering afsluit, kunt u een flinke boete van het RDW ontvangen.