Een horeca friteuse kopen, wat zijn de aandachtspunten?

In de praktijk is het zo dat er bij het bereiden van heel wat verschillende soorten gerechten gebruik kan worden gemaakt van een zogenaamde horeca friteuse. Uiteraard gaat het hierbij in eerste instantie om frietjes, maar dat is niet alles. Daarnaast is het zo dat voor menig aantal restaurants en andere horecazaken tegenwoordig geldt dat ze hun gasten graag kleine aperitiefhapjes aanbieden. Ook deze dienen uiteraard in een friteuse te worden gebakken. In ieder geval, ben jij ook van plan om een dergelijk toestel te kopen, maar stel je jezelf de vraag wat nu precies de belangrijkste aandachtspunten zijn om rekening mee te houden? Deze worden hieronder meteen duidelijk.

Let op het soort horeca friteuse die je aankoopt

In eerste instantie is het zeer belangrijk om stil te blijven staan bij het feit dat de ene horeca friteuse de andere niet is. Je moet jezelf daarbij in het bijzonder de vraag stellen of je de hele dag door frituurt of niet. Maak je de hele dag door gebruik van je friteuse? Dan zal je kunnen vaststellen dat je wellicht voldoende zal hebben aan een friteuse die werkt op 230V. Dergelijke apparaten kunnen worden aangekocht met bakken variërend van 5 tot 9 liter. Daarnaast is het zo dat er ook exemplaren bestaan die zijn uitgerust met één of met twee bakken. Voor welk soort horeca friteuse je op dit vlak gaat kiezen is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid aan frietjes die je bijvoorbeeld dagelijks moet bakken. Op basis hiervan zal je namelijk zeer specifiek kunnen bepalen over welke capaciteit de friteuse van je keuze dient te beschikken.

Het is lang niet altijd mogelijk om gebruik te maken van een standaard friteuse die werkt op 230V. Wat namelijk bijvoorbeeld wanneer je eigenaar bent van een frituur? Dan is de kans bijzonder groot dat je niet voldoende zal hebben aan een exemplaar die werkt op 230V, maar dat je behoeften zal hebben aan een horeca friteuse die werkt met een aparte krachtstroom groep. Dit is een zeer belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden. Dit uiteraard niet alleen voor wat het aanschaffen van het juiste toestel betreft, maar ook omdat er uiteraard een krachtstroomgroep moet worden aangelegd. Zorg er dus voor dat je hier zeker en vast goed over nadenkt.

Bekijk ook eens de collectie vetafscheiders van HorecaRama.

Tafel- of kastmodel?

Bij het kopen van een horeca friteuse is het steevast zo dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten modellen. In het merendeel van de gevallen is het zo dat er sprake is van een tafelmodel. In bepaalde zeldzame gevallen wordt er echter overgegaan tot het kopen van een horeca friteuse die beschikt over een kast onderaan het toestel. Voor welke van beide opties jij op het einde van de rit wil kiezen is volledig afhankelijk van jouw eigen voorkeur en de situatie in je horecazaak. Ben je van plan om een friteuse te kopen die beschikt over een kast? Dan dien je er uiteraard wel rekening mee te houden dat je hiervoor plaats dient te voorzien. Op voorhand even de beschikbare hoeveelheid aan plaats opmeten is dan ook een absolute must.