Het verschil tussen een belastingadviseur en een accountant

Veel ondernemers zijn zich zeer bewust van de voordelen van het uit handen geven van de bedrijfsadministratie maar staan voor het dilemma of ze gebruik maken van de diensten van een belastingadviseur of een accountant. Deze termen worden in de volksmond veelvuldig door elkaar gebruikt maar er zit wel degelijk verschil tussen de taken die door een  belastingadviseur en een accountant worden uitgevoerd. Een goede reden om hier inzicht in te verstrekken.

Waarom het verstandig is om de bedrijfsadministratie uit handen te geven

Het bijhouden van de bedrijfsadministratie vormt voor veel ondernemers een grote zorg. Het bijhouden van de boekhouding kost in de praktijk veel tijd en met het oog op de complexiteit van de huidige wet- en regelgeving, is er veel kennis voor nodig om deze administratie op de juiste manier in te vullen. Het feit dat deze wet- en regelgeving sterk aan verandering onderhevig is, helpt hier uiteraard niet bij. Alleen al om deze redenen is het vaak een verstandige keuze om de bedrijfsadministratie uit handen te geven aan een administratiekantoor. De vraag is echter welke keuze hierin het beste gemaakt kan worden. Moet er gebruik gemaakt worden van de diensten van een belastingadviseur of een accountant?

Wat doet een belastingadviseur en wat kunnen accountants voor ondernemers betekenen?

Om het antwoord te geven op de vraag wat een belastingadviseur doet en wat accountants voor ondernemers kunnen betekenen, is het goed om te realiseren dat de term “bedrijfsadministratie” een verzamelterm is. Onder deze term valt zowel het uitvoeren van administratieve taken als het verzorgen van fiscale taken. Hiermee hebben we precies het grootste verschil tussen een belastingadviseur en een accountant aangegeven. Een accountant heeft een uitstekende kennis van administratieve regels en wetten terwijl een belastingadviseur zich gespecialiseerd heeft in de fiscale kant van de bedrijfsadministratie. Het bovenstaande roept wellicht de vraag op of het nu een betere keuze is om gebruik te maken van een belastingadviseur of een accountant. Het antwoord op deze vraag is eenvoudiger dan je denkt.

Accountantskantoor waar je gebruik kunt maken van een gecombineerde dienstverlening

Het is goed om te weten dat het niet noodzakelijk is om een keuze te maken tussen een belastingadviseur of een accountant. Bij grote accountantskantoren (zoals bij Stolwijk Accountants het geval is) werken belastingadviseurs en accountants onder één dak. Hierbij kun je dus gebruik maken van een gecombineerde dienstverlening. Binnen de genoemde organisatie werken onder meer specialisten op het gebied van inkomsten- en vennootschapsbelasting, accountancy, pensioenadvies, loonadministratie en financiële dienstverlening. De keuze om een samenwerking aan te gaan met groter kantoor hoeft niet automatisch te betekenen dat je een “nummer” bent. Bij Stolwijk Accountants word je gekoppeld aan een vaste financieel expert. Door de korte lijnen die deze organisatie intern hanteert, worden de verschillende expertises op een praktische manier bij elkaar gevoegd.