Wat kun je doen met industriële compressoren?

Je denkt er wellicht niet zo bij na, maar bij veel producten die we dagelijks gebruiken, wordt gebruik gemaakt van gecomprimeerde lucht. De lucht wordt als het ware compact opgeslagen en bij gebruik van een product wordt er een beetje van de geperste lucht gebruikt. Een verfbus is bijvoorbeeld gevuld met geperste lucht en verstoffen. De geperste lucht zorgt ervoor dat de verfstoffen uit de bussen worden gespoten, met het bekende effect als gevolg. Bij het omzetten van buitenlucht naar geperste lucht wordt gebruik gemaakt van een compressor.

Hoe werkt een compressor precies?

Een compressor kan worden gezien als een stofzuiger die lucht opzuigt. Maar waar bij een gewone stofzuiger de lucht zou ontsnappen, wordt deze bij een compressor opgeslagen en zelfs samengeperst. Hierdoor is het mogelijk om de geperste lucht te gebruiken in producten waarbij lucht een belangrijk bestanddeel is. Geperste lucht wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het oppompen van je autobanden of gebruikt in spuitbussen voor bijvoorbeeld verf, maar ook slagroom of luchtverfrissers. We gebruiken geperste lucht dus eigenlijk dagelijks, zonder dat we er al te vaak bij stil staan. Een compressor wordt zelden tot nooit door particulieren gebruikt. Zij kopen gewoon de producten waar de geperste lucht als in zit, zoals bijvoorbeeld die slagroomspuit.

Verschillende soorten industriële compressoren

In de industrie worden compressoren veelvuldig gebruikt. Hierbij kan worden gekozen uit verschillende soorten compressoren. De zuiger compressor is de meest traditionele compressor. Door een zuiger die zich heen en weer beweegt, wordt gas of lucht opgezogen en via een aparte uitgang is de geperste lucht of het gas dan beschikbaar. Bij een schroefcompressor bevinden zich in het apparaat twee rotoren met een schroefprofiel. Zodra het apparaat wordt ingeschakeld, beginnen de rotoren te draaien waardoor gas of lucht wordt samengeperst. Tot slot is er de dynamische compressor, welke vaak voor grotere installaties wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een airconditioning systeem van een bioscoop. Bij een dynamisch compressor wordt er lucht opgezogen en via een roterende waaier wordt de opgezogen lucht samengeperst en afgevoerd.

De juiste industriële compressor kiezen

Bij de aankoop van een industriële compressor is het belangrijk na te gaan waar de compressor voor gebruikt wordt. De weersomstandigheden kunnen een rol spelen, net als de omgeving waarin de compressor wordt geplaatst. Compressoren zijn niet alleen in verschillende varianten beschikbaar, maar kunnen in afmeting ook behoorlijk verschillen. Heb je een krachtige compressor nodig, dan zal dit de omvang van de compressor beïnvloeden. Het spreekt dan voor zich dat de capaciteit groter is en dat er vaak ook een hoger prijskaartje aan de compressor hangt. Bij de aankoop van een compressor is het belangrijk dat men exact kan aangeven hoeveel druk de compressor moet aankunnen en hoeveel het juiste teniet dat nodig is. Er moet dus duidelijk zijn bepaald waarvoor compressor wordt gebruikt, aangezien verschillende doelen vragen om verschillende compressoren. Het is tevens aan te bevelen de compressor aan te schaffen bij een gespecialiseerd en gerenommeerd bedrijf dat jou goed kan informeren. Zij kunnen je niet alleen goed adviseren, maar tevens een onderhoudscontract voor de compressor aanbieden.