Webdesign: begrijpen wat een goed website ontwerp is

Het ontwerp van een website is waarschijnlijk een van de meest relevante aspecten waarmee rekening moet worden gehouden in de strategie om bezoekers aan te trekken en vast te houden. Een aantrekkelijk webdesign is van essentieel belang, zeker gezien de hoeveelheid elementen die de aandacht van de gebruiker op het internet storen.

Zodra de bezoeker op de pagina komt, bestudeert hij de hele structuur, de kleurschikking, de afbeeldingen, de vormen en de inhoud op een zeer snelle manier, als ware hij een echte scanner.

Kortom, als de site niet aan de minimumvereisten voldoet om de aandacht van de bezoekers binnen enkele seconden vast te houden, zul je grote moeite hebben om publiek voor je te winnen, zelfs met inhoud van hoge kwaliteit. 

Bekijk hieronder het belang van een goed webdesign bij het maken van websites!

Slogan

Een goede gewoonte is om de bezoekers onmiddellijk te vertellen wat het doel van het bedrijf is. Een slogan onder het logo en in de paginabeschrijving hebben meestal een grote impact.

Het is natuurlijk niet altijd gemakkelijk om in een uitdrukking het hele doel van de onderneming samen te vatten, maar wanneer men erin slaagt een energieke uitdrukking te ontwikkelen, zijn de resultaten uitzonderlijk.

Responsief webdesign

Een responsieve design betekent dat de website zich aanpast aan de verschillende platformen: smartphones, tablets en computers. Tegenwoordig is het van cruciaal belang dat het scherm op elk van deze toestellen naadloos aansluit.

Je wilt immers niet dat alle inspanningen op het gebied van webdesign, lay-out en inhoud verloren gaan door technologische onverenigbaarheden.

Organisatie & navigatie

Bij het maken van een website moet je in gedachten houden dat bezoekers naar het portaal komen met een of meer vragen in hun hoofd, en het bedrijf moet de gevoeligheid hebben om precies te begrijpen naar welke inhoud bezoekers op zoek zijn. Het is van fundamenteel belang dat internetgebruikers met één of twee muisklikken toegang krijgen tot de informatie die zij zoeken.

Niets ontmoedigt bezoekers meer dan ontelbare pagina’s van een website te raadplegen en niet te vinden wat ze zoeken. De menu-opties, tags en zoekvelden zijn fundamenteel en moeten de toegang tot belangrijke informatie vergemakkelijken.

Neem op elke pagina een link op naar de “home”-pagina – zo worden bezoekers met één klik naar de hoofdpagina geleid en kunnen ze daar verder surfen.

Visualisatie


Het is ook belangrijk om lettergroottes te gebruiken die groot genoeg zijn en afbeeldingen die uitdrukken wat er op de site wordt behandeld. Het is echter goed om aandacht te besteden aan het ontwikkelen van nuttige visuele elementen en niet een bron van afleiding.

Visueel materiaal omvat foto’s, illustraties, productafbeeldingen, grafische elementen die verschillende productcategorieën ordenen of zelfs de presentatie van kaarten met coördinaten om de winkel te bereiken. Maar let op: dit alles moet worden bestudeerd om iets toe te voegen aan de gebruikerservaring, niet andersom.

Professioneel webdesign


Als je geen expert bent in webdesign, geen probleem: huur er één in, bijvoorbeeld de webdesign experts van Cornerstones. Het is niet aan te bevelen een site te maken met een amateuristisch uiterlijk, omdat dit de geloofwaardigheid in gevaar kan brengen. In plaats van klanten aan te trekken, zal een slecht webdesign hen wegjagen.

Als jouw bedrijf een klein budget heeft, is het ideaal om voor geconfigureerde paginasjablonen te gebruiken. Hiermee zult je veel minder tijd verliezen en zullen de resultaten veel beter zijn.

Vereisten van een goed webdesign


Het is raadzaam enige tijd te nemen om te bepalen welke technologieën meer geschikt zijn en welke niet. Zo kunnen sites die gebruik maken van technologie die complexe grafische en animatiefuncties biedt, een aantrekkelijk ontwerp opleveren.

De functie is echter niet erg waardevol en moet worden afgewezen als gebruikers een langzame internetverbinding hebben. Bestudeer het doelpubliek en bepaal, op basis van hun kenmerken, de stijl en de hulpmiddelen op de website.