Welke soorten boilies zijn er voor karpervissen?

boilies karpervissen

Boilies zijn een speciaal soort visaas, die met name bedoeld zijn om op karpers te vissen. Welke voordelen heeft boilies kopen? En welke soorten boilies zijn er als je efficiënter wilt vissen op karpers?

Over boilies: wat zijn dit precies?

Een boilie is feitelijk een stukje deeg, vaak in de vorm van een bolletjes, dat gekookt moet worden om een harde buitenrand te krijgen. De naam boilie is ontleend aan het Engelse woord ‘boiled’: gekookt. Zonder deze te koken kunnen boilies namelijk niet gebruikt worden als lokaas. De harde laag beschermd het deeg eronder tegen witvissen, die de karpers anders te snel af zijn. Qua samenstelling bestaat een boilie uit meel, vermengd met eieren, smaakstoffen, een deel water en geurstoffen.

De voordelen van goede boilies

In de eerste plaats zijn boilies ideaal, omdat koikarpers en andere karpervissen dol zijn op dit voer. Kapersoorten zijn namelijk vissen die zeer goed kunnen ruiken en proeven. Daardoor zijn ze dol op boilies. Kies je voor een boilie gebruiken in plaats van standaardvoer, dan merk je al snel dat je een betere vangst doet. En dat is natuurlijk precies de bedoeling als je gaat vissen. Een tweede voordeel van boilies is het gebruiksgemak. Je kunt een grote voorraad van dit visvoer kopen en hoeft niet zelf meer voer te maken of achter visvoer aan te gaan. De bolletjes zijn ook gemakkelijk te bevestigen op de vishaak, dus het gebruiksgemak van dit type visvoer is groot. Ten slotte kan als voordeel van boilies kopen nog het feit worden genoemd dat dit visvoer verkrijgbaar is in allerlei soorten, formaten en smaakvariaties. Qua grootte bijvoorbeeld verschilt de boilie van 10 mm tot wel 25 mm. Gemiddeld bedraagt de grootte van een boilie zo’n 15-18 mm. Het soort boilie dat je kiest, is afhankelijk van diverse factoren, zoals het soort vissen dat je ermee wilt vangen, het jaargetijde en ook de watertemperatuur. Het grootste aanbod boilies en handige tips over karpervissen vindt je op Karpercentrale!

Waar moet je op letten als je een boilievoorraad gaat kopen?

Er zijn diverse punten van aandacht als je op zoek gaat naar de juiste boilies voor het vergroten van jouw karper vangst. Zo is tegenwoordig de kleur van een boilie belangrijk. Vroeger dacht men dat de kleur niet uitmaakte omdat een karpervis deze niet zouden kunnen onderscheiden. Maar deze informatie is al een tijd achterhaalt: het blijkt dat de kleur van een boilie wel degelijk een belangrijk aspect is om een optimale karpervangst te bereiken. Mocht je twijfelen over de beste kleur, dan kun je het beste bij een dierenspeciaalzaak navragen wat in jouw specifieke situatie de slimste keuze is. Let ook op dat er onderscheid wordt gemaakt tussen boiliebolletjes voor in de winter en voor in de zomer. Verder is het, zeker als je net begint met karper vissen, verstandig om meerdere soorten boilies te kopen en ze gewoon uit te testen. Zo kom je er achter welke boilie het meest geschikt is in jouw situatie. Je kunt kiezen voor andere kleuren, andere groottes en ook variëren qua smaak. Let echter wel goed op de ingrediënten van het visvoer dat je koopt: een karpervis kan namelijk niet goed tegen kunstmatige ingrediënten. Het beste is dan ook om te kiezen voor een product met (zo veel mogelijk) natuurlijke ingrediënten.

Kun je zelf boilies maken?

Het is ook mogelijk om zelf boilievoer te maken om mee te vissen. Dit visvoer zelf maken is echter lang niet altijd goedkoper dan ze kant-en-klaar in een dierenspeciaalzaak kopen, omdat er veel specifieke ingrediënten in boilie visvoer moeten zitten. Wil je wel zelf boiliebolletjes gaan maken? Dan zijn er op internet diverse bruikbare recepten en handleidingen te vinden om dit te doen!