Werken in een supermarkt in 2020

Werken in retail, ook wel detailhandel genoemd, lijkt steeds onpopulairder te worden. Onder studenten en jongeren blijft deze sector populair. De sector omvat alle bedrijven die direct aan consumenten verkopen. Dit kan ook online zijn, maar dit artikel heeft betrekking tot fysieke supermarkten. Hoe is het om te werken in een supermarkt in 2020?

Functies

In supermarkten kun je vaak al vanaf jonge leeftijd aan de slag. De jongste werknemers beginnen met vakken vullen. Dit is immers een vrij simpel klusje. Vervolgens kun je worden gepromoveerd naar caissière. Andere carrièrestappen in een supermarkt, kunnen assistent-filiaalmanager en filiaalmanager zijn. De opleiding tot filiaalmanager wordt vaak intern gedaan. 

Voordelen van werken in een supermarkt

Supermarkten betalen over het algemeen vrij goed uit, tot een bepaalde grens, afhankelijk van je functie. Supermarktmedewerkers die werken bij AH verdienen onder de vijftien jaar 4,58. Voor die leeftijd is dat best prima. Tot je 23ste kun je stijgen in je salaris in de supermarkt tot €14 per uur bij Albert Heijn. Deze cijfers zijn gepubliceerd door InfoNu en hebben betrekking tot 2019.

Volgens Glassdoor verschillen het salarissen van mensen die werken bij Jumbo, afhankelijk van of ze vakkenvuller, kassamedewerker of vulploegmedewerker zijn en mogelijk per filiaal.

Als je van mensen houdt, is onder de mensen zijn in je baan prettig. Dit vind je ook terug in supermarktbaantjes. Al vanaf dat je vakken vult, kun je gevraagd worden over de locatie van producten door klanten. Het is dan wel de bedoeling dat je netjes meeloopt met de klant naar de locatie als je deze weet of zorgt dat een klant terecht komt bij een collega die het wel weet. Dat is de klantvriendelijkheid die bij een supermarkt wordt verwacht. Dit geldt overigens ook achter de kassa.

Nadelen van werken in een supermarkt

Op de lange termijn kan werken in een supermarkt met dezelfde taken en dezelfde klanten saai worden. Tenzij je gepromoveerd wordt naar een managementfunctie, is het werk relatief simpel. Het werk verdient redelijk voor de taken die je uitvoert en de lichamelijke impact, maar er zit wel een limiet aan het salaris.